Cătălin Munteanu


//english

Fiind interesat de natură am fost captivat de fotografia de peisaj de la o varstă fragedă. Din 2007 colaborez cu reviste şi site-uri de călătorie la care contribui cu articole ce conţin atât texte, cât şi imagini. Temele abordate sunt drumeţiile montane, peisajele, călătoriile sau informaţii despre fotografie. În 2009 am mers mai departe şi mi-am deschis propriul studio, în oraşul meu natal, Ploieşti, unde am început să fac şi fotografie portretistică, de modă şi  mai nou, comercială.

Am avut atât expoziții individuale, cât şi de grup şi am participat ca invitat la diferite festivaluri de fotografie. Imaginile mele au fost nominalizate, apreciate şi premiate în România și peste hotare.

În tot acest timp am continuat dezvoltarea organizaţiei non-guvernamentale, „Escamonde”, căreia i-am pus bazele în 2005 împreună cu trei prieteni. Activităţile acestui club sunt legate de artă, turism şi mediu. Drumeţii montane, alpinismul, atelierele de fotografie, evenimentele caritabile etc. Unul dintre cele mai noi proiecte ale noastre este Festivalul internaţional de fotografie „Secvenţe”.

În iunie 2015 am obţinut diploma de licenţă în fotografia documentară în cadrul “University of Wales, Newport“, cu scopul de a-mi extinde cunoştinţele şi de a-mi dezvolta abilităţile astfel încât să pot produce imagini din ce în ce mai bune.

Sunt convins că lumea e un loc minunat şi că mereu trebuie să ne susţinem drepturile şi concepţiile de viaţă. Libertatea ar trebui să fie mai mult decât o stare de spirit.

Kids’ street

În acest an voi prezenta o serie de fotografii realizate pe străzile din Newport, Țara Galilor.

Chiar dacă industria minieră și-a închis minele, iar docurile din lungul râului sunt de mult putrezite, Newport ne aduce aminte, prin toate colțurile sale, de perioada sa glorioasă. De atunci când era capitala mondială a cărbunelui.

După ce această industrie a fost decimată în ani ’60 – ’70, locuitorii au încercat să găsească alte moduri prin care să-și câștige existența. Mulți nu au reușit prin cele mai oneste mijloace, iar în anii ’90, orașul era văzut ca unul dintre cele mai periculoase orașe din Regatului Unit. Infracțiunea atinsese cote alarmante și măsuri drastice erau necesare.

Astăzi încă putem simți această infracționalitate în aer, așa cum putem vedea la tot pasul monumente comemorative dedicate industriei miniere. Chiar dacă renumele de zonă rău famată a rămas, orașul este unul în care te poți plimba în voie, trecând totuși peste faptul că nici străzile și nici podelele pub-urilor nu sunt printre cele mai curate.

Contact: catalin@escamonde.ro

Personal website // Cătălin Munteanu