”Patria aurului negru” oferă obiective culturale unicat şi facilităţi pentru conferinţe şi evenimente.
Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești
Are în componența sa trei secții: Dramă, Revistă și Păpuși. Cu o istorie de peste 60 de ani – ca teatru de repertoriu – a promovat, atât dramaturgia românească, cât și pe cea universală, de la antichitate pâna la cea contemporană, încercând în permanență să îmbine repertoriul de largă accesibilitate cu formule spectaculare de avangardă.
Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”
Muzeul găzduieşte tablouri de N. Tonitza, N. Grigorescu, Ş. Luchian, T. Pallady, pictori români vestiţi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea şi este structurat pe colecţii: pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova
Prezintă istoria locală; cabinete de numismatică şi medalistică; urme ale civilizaţiei geţilor şi a perioadei mileniului I d. Chr. pe meleag prahovean.
Muzeul Județean de Ştiinţele Naturii Prahova
„Muzeul Omului” are o dioramă a evoluţiei umane şi multe alte exponate. A fost renovat și redeschis
Bibliotecta Judeţeană Nicolae Iorga Ploiești
Înființată în anul 1921, pune la dispoziția cititorilor săi un număr de aproximativ 550.000 documente biblioteconomice reprezentând cărți, periodice și alte documente grafice și audio-vizuale. Anual achiziționează un număr de 10.000-15.000 volume și este abonată la 90 de periodice românești. Are un număr de aproximativ 26.000 de cititori abonați, ce consultă peste 600.000 de publicații.
Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” Ploiești
Unicat în România, din 1963, are cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mişcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, ceasuri ale regilor Carol I si Mihai I, ţarului Alexandru al II-lea şi peste 4000 de alte piese de colecţie.
Este singurul muzeul al petrolului din România. A fost inaugurat în 1961, găzduieşte: o „hecnă” (un fel de găleată mare) acţionată de cal; macheta primei instalaţii de foraj mecanic folosită în România; macheta „fabricii de gaz” din 1856 a fraţilor Mehedinţeanu; unelte, lămpi de miner şi utilaje din secolul al XIX-lea; felinare cu petrol din Bucureşti – primul oraş din lume iluminat cu petrol în 1859; prima invenţie de rafinare a petrolului realizată de Lazăr Edeleanu şi aplicată în întreaga lume. Plus peste 8000 de alte exponate.
Muzeul ”Ion Luca Caragiale” Ploiești
Prezintă imaginea celui mai mare dramaturg român, ale cărui creaţii au fost traduse şi interpretate în ţări ca: Franţa, Japonia, Spania, Italia şi Belgia.
Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” Ploiești
Prezintă viaţa celui mai mare poet prahovean, poetul „necuvintelor” al României care a luat „Premiul pentru cel mai tânăr poet” – Struga, Macedonia, 1965; „Brevetul şi Medalia Gottfried von Herder” – 1976; Marele Premiu “Cununa de aur” – Struga 1982.
Muzeul Memorial ”Paul Constantinescu”
Cu informaţii despre viaţa celui mai important compozitor al Prahovei . Aici găseşti cel mai vechi pian din sud-estul Europei construit de firma F. Kaeferlie din Stutgart.
Casă din sec. al XVIII-lea – al XIX-lea este un „giuvaer al vechii noastre arte” (Nicolae Simache) din 1785. Având un stil de arhitectură românească cu influenţe orientale, casa te introduce în atmosfera sec. al XVIII-lea – al XIX-lea, alături de toate detaliile amenajării interioare. Una dintre comorile de aici este “Icoana de hagiu”(1819), adusa de negustorul Hagi Prodan de la Ierusalim.
Statuia Libertăţii din Ploiești (1881)
Primul simbol al democraţiei româneşti în epocă, a fost turnată în bronz la Paris şi o întruchipează pe Minerva, zeiţa greacă a înţelepciunii.
Clădirea muzeu a fost construită în stil vechi românesc. Este un amestec de rafinament şi desăvârşită frumuseţe; este considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Valahia. Conacul se completează cu o cramă boierească cu piese cioplite în piatră (linuri, călcătoare) din sec. II-III şi alte utilaje şi vase pentru producerea vinului din cele mai vechi timpuri şi până azi.