Florin Andreescu


Primul contact cu fotografia l-am avut in anul de gratie 1975. Aveam doar 12 ani. A fost o intalnire brutala care mi-a marcat existenta. In cenusiii ani ’80 ai perioadei comuniste fotografiam de zor realitatile zilei si eram angrenat in miscarea fotografica din Romania. Am fost si realizator de diaporame si lucram filme de amatori. Din acea perioada mi-au ramas imaginile din proiectul de peste deceniiFlashback, dar si multe diplome, medalii si carnete tocmai bune de pus astazi intr-un muzeu al comunismului.

Anul 1990 a insemnat o cotitura majora in existenta mea: am devenit profesionist. La inceput am realizat coloanele sonore ale mai multor filme artistice realizate la Studioul Cinematografic de la Buftea. Apoi am fost asistent universitar la fosta Academie de Teatru si Film si am facut parte din echipa care a infiintat sectia de Multimedia. Asa am pus bazele primului laborator de computere Apple destinat studentilor de la Film, prin care am popularizat primele softuri de prelucrare digitala a imaginilor si sunetelor. Dar n-am abandonat deloc fotografia si in paralel am documentat primii anii de dupa revolutie.

In 1993 am deschis un studio de fotografie publicitara care, din fericire, mai este functionabil si astazi.

Inceputul anilor 2000 marcheaza o noua etapa si implinirea unui vechi vis din copilarie. Am fondat editura Ad Libri, specializata pe turism si calatorii. Am inceput sa editez albume despre Romania si de-a lungul anilor am lansat diferite titluri si formate de carti album si ghiduri de calatorie.

Albumele O amintire fotografica, Anotimpurisi Delta Dunarii, editate in limba japoneza, au fost prezentate la Expozitia Mondiala de la Aiki – Japonia.

In 2010 am prezentat expozitiile Memorii fotografice si Sat si traditie la Expozitia mondiala de la Shanghai, China, iar albumeleMade in Romania si O amintire fotografica au fost editate in limba chineza.

Proiectul Flashback cu imagini din perioada 1975-1995 s-a concretizat prin aparitia a doua volume pana in prezent si cu o expozitie care a calatorit prin Romania, iar in 2014 prin diverse orase ale Europei: Lyon, Budapesta, Szeged, Barcelona, Fribourg, Paris.

La finele anului trecut am lansat pe DVD filmul “Romania, pas cu pas”. De-a lungul a 82 de minute i-am invitat pe turisti sa cunoasca cele mai frumoase locuri si traditii din România, sa calatoreasca de pe inaltimile Carpatilor pana la canalele Deltei Dunarii si din satuce uitate de lume pana pe stradutele frenetice din centrul vechi al Bucurestiului.


Florin Andreescu