Ioana Moldovan


Ioana Moldovan este fotojurnalist freelance, axat pe documentarea de teme sociale din ţara natală, România, dar şi din restul lumii. Colaborează cu Al Jazeera English, Vice, Radio France Internationale şi Art of Living Magazine, printre alţii.

Seria acesteia “Underground” despre minerii din Valea Jiului a ilustrat cartea “Memoires de charbon” a scriitoarei franceze Marie D’Hombres. Proiectul în desfăşurare “A Different Kind of Story” despre viaţa din fostele colonii muncitoreşti de pe vremea comunismului a fost expus de Lenscratch, unul din primele 10 bloguri de fotografie din lume, precum şi de Vice Magazine, cu care a făcut înconjurul lumii. Tot Vice a publicat internaţional şi proiectul “Welcome to Fairville”, proiect ce documentează bâlciurile şi târgurile din România. Fotografii din portofoliul Ioanei Moldovan au fost proiectate în Lisabona, Portugalia, pentru acompanierea unei piese de teatru multimedia produsă de Arte Publica. Piesa este bazată pe textul “The King Bows and Kills”, al scriitoarei câştigătoare a Premiului Nobel, Herta Müller.

În ultimii ani, Ioana Moldovan a început să documenteze mişcări de protest şi zone de conflict. Debutul l-a făcut în ianuarie 2012, la protestele antiguvernamentale din Bucureşti, când pozele acesteia au fost publicate şi difuzate în întreaga presă din România, dar şi din străinăte. Două dintre acestea au fost incluse de Buzzfeed în topul “40 of The Most Powerful Photographs Ever Taken”. Fotografa a acoperit şi protestele din parcul Gezi şi Piaţa Taksim, Turcia, din vara lui 2013. Fotografiile au fost publicate de Vice şi Lenscratch, iar unele dintre acestea au ilustrat un eveniment internaţional organizat de muzeul Grand Palais din Paris. A călătorit apoi în Teritoriile Ocupate Palestiniene pentru a documenta viaţa sub ocupaţie şi în Iordania, în a doua cea mai mare tabără de refugiaţi din lume, unde a petrecut timp cu refugiaţii sirieni. Iordania a reprezentat şi prima colaborare cu Radio France Internationale. Documentarea protestelor a continuat cu Kiev, Ukraina, fotografiile Ioanei Moldovan din Euromaidan fiind publicate de Al Jazeera.

Ioana Moldovan a fost selectată în vederea participării la un masterclass de fotografie documentară organizat de agenţia foto olandeză NOOR, unde a avut şansa să înveţe de la multiplii câştigători ai premiului “World Press Photo” Stanley Greene şi Pep Bonet. Mai târziu, a ajuns să predea ea însăşi, într-un program de voluntariat dedicat îmbunătăţirii vieţii copiilor din minoritatea roma. Cursul de fotografie cu copiii din Ferentari s-a desfăşurat pe perioada a patru luni şi s-a încheiat cu o expoziţie a acestora.


Ioana Moldovan